Μενού Κλείσιμο

Βρώσιμα Έλαια

Βρώσιμα Έλαια. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να διαφοροποιούν την καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις σύγχρονες απαιτήσεις υγείας, διατροφής και γεύσης.

Το λάδι που προέρχεται  από ελαιούχους σπόρους όπως αραχίδα, σόγια, ηλίανθο, κραμβόσπορο, καστορέλαιο, βαμβακόσπορο και  διάφορυς  καρπούς  δέντρων (όπως η καρύδα, ο φοίνικας, η ελιά κ.λπ.)

Είναι αξιόπιστες πηγές για έλαια. Οι πηγές φρούτων παρέχουν υψηλότερη απόδοση.

Το λάδι, που προέρχεται από τέτοιες φυτικές πηγές, ονομάζεται φυτικό έλαιο. Ωστόσο, κάθε φυτικό έλαιο μπορεί να μην είναι απαραίτητα κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται βιομηχανικά. Επιπλέον, η εμπορική αξία ορισμένων βρώσιμων ελαίων είναι καλύτερη για βιομηχανική χρήση, για παράδειγμα καστορέλαιο.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα βρώσιμα έλαια είναι ευεργετικά για ανθρώπινη κατανάλωση και χρησιμοποιούνται ευρέως για τέτοιους σκοπούς.

Έχουν υψηλή θρεπτική αξία και λιγότερη βιομηχανική ζήτηση. Τέτοια έλαια απαιτούν  λιγότερη επεξεργασία για να είναι ασφαλή και υγιεινά.

Τα βρώσιμα έλαια χρησιμοποιούνται κυρίως για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση ως πρόσληψη τροφής.

Τα βρώσιμα έλαια περιέχουν διάφορα θρεπτικά στοιχεία και ως εκ τούτου είναι υγιεινά.

Η εξαγωγή βρώσιμου λαδιού συνήθως δεν απαιτεί καμία χημική επεξεργασία.

 • Πηγές

Τα βρώσιμα έλαια εξάγονται απευθείας από ελαιούχους σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα δέντρων. Έτσι οι πηγές τους είναι κυρίως οργανικές. Για παράδειγμα, σπόροι αραχίδας, σόγιας, ηλίανθου, ελαιοκράμβης, λιναρόσπορου, καρθάκου, φιστικιού κ.λπ.

Το λάδι που εξάγεται από φρούτα δέντρων ή σπόρους όπως φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο κ.λπ. είναι επίσης βρώσιμα.

Όλα τα φυτικά έλαια δεν είναι βρώσιμα. Ορισμένα φυτικά έλαια έχουν χαμηλή ζήτηση ως πηγή τροφής.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφές όριο μεταξύ μαγειρικής και βιομηχανικής χρήσης, επομένως ορισμένα λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τους δύο σκοπούς με βάση τη ζήτηση της αγοράς και την παραγωγή.

 • Εφαρμογές

Τα βρώσιμα έλαια καταναλώνονται, άμεσα ή έμμεσα, ως συστατικά τροφίμων. Χρησιμοποιούνται κυρίως για μαγείρεμα. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν απευθείας (όπως τα αρωματικά) χωρίς καμία μαγειρική επεξεργασία. Ωστόσο, σε περιορισμένη ποσότητα.

 • Διατροφική αξία

Τα βρώσιμα έλαια  είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανικά τέτοια έλαια θα πρέπει να είναι εύπεπτα, πλούσια σε θερμιδική αξία και απαλλαγμένα από ακόρεστα λιπαρά.

Τα περισσότερα βρώσιμα έλαια είναι  υγιή λίπη και δεν περιέχουν κανένα τοξικό συστατικό . Τα έλαια βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K) και παρέχουν επίσης άλλα οφέλη.

 • Απαιτήσεις επεξεργασίας

Συνήθως τα βρώσιμα έλαια δεν απαιτούν καμία χημική επεξεργασία για την εξαγωγή τους από ελαιούχους σπόρους, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Η ψυχρή ή θερμή έκθλιψη θεωρείται επαρκής για την εκχύλιση. Το λάδι πρώτης έκθλιψης είναι υψηλής ποιότητας από άποψη θρεπτικής και καθαρότητας και το ίδιο έχει επιπλέον αξία στη μαγειρική χρήση.

 • Κόστος λαδιού

Η διαδικασία εξαγωγής βρώσιμου λαδιού πρέπει να είναι υγιεινή με υψηλότερο επίπεδο καθαρότητας. Οποιαδήποτε απόκλιση μπορεί να προκαλέσει διαμάχη με τοξικά στοιχεία ή βακτηριακή μόλυνση που μπορεί να καταστήσει το λάδι μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Η αυστηρή απαίτηση ποιοτικού ελέγχου σε συνδυασμό με τις υψηλότερες απαιτήσεις και την περιορισμένη παραγωγή έκανε το βρώσιμο λάδι πιο ακριβό.

Προβολή όλων των 15 αποτελεσμάτων

Εγγραφείτε στην ενημερωτική μας λίστα.

Λάβετε τα νέα μας προιόντα και τις προσφορές μας .

Translate »
0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα